Webcam Utopia


Natuurgebied Utopia

Voor het derde jaar staat er in het gebied Utopia een webcam van het Vogelinformatiecentrum. De webcam staat midden op één van de schelpeneilanden waar jaarlijks de kolonie met Grote Sterns terugkeert. Ook in 2017 hopen we dat de Grote Sterns hier weer gaan broeden. Via deze webcam kunt u ook thuis genieten van deze prachtige vogels (en de vele andere vogelsoorten die in Utopia verblijven). Via deze webcam wordt ook het gedrag en dan met name het voedselaanbod van deze Grote Sterns gevolgd. Dit gebeurt door onderzoekers van Wageningen Marine Research (voorheen Imares). Ziet u via deze webcam nu iets opmerkelijks, of ziet u een vogel met een kleurring, probeer deze dan af te lezen, maak een screenshot en stuur de gegevens door naar ons. Hiermee helpt u de kennis over de vogels vergroten. 

Scroll naar beneden voor het laatste nieuws en de laatste blogs over de Grote Sterns. Veel kijkplezier.

 

De webcam Utopia wordt dit jaar mogelijk gemaakt door:

logo wageningen marine research                              

Laatste nieuws uit de Kolonie Grote Sterns

7 april 2017

grotestern wit n66Op 6 april werd in de kolonie op het Wagejot (omdat die vogels dichter aan de weg zitten worden daar meer kleurringen afgelezen) een Grote Stern met de kleurring T66 gezien (witte ring). Dit is een vogel die in 2014 in de kolonie op Utopia geringd werd. Nadat de vogel na het ringen in 2014 nog éénmaal op Texel is afgelezen verdween de vogel van de radar om in het najaar van 2015 en najaar van 2016 in Zuid-Frankrijk gezien te worden. Tussentijds is de vogel geheel van de radar verdwenen. Wellicht verder naar het zuiden of lekker in zuid-Europa gebleven en nu als eerste Texelse vogel weer terug. De vogel is nog in een soort winterkleed dus zal nog wel niet aan broeden toekomen (foto Mardik Leopold). 

31 maart 2017

Inmiddels zijn de Grote Sterns ook op Utopia terug. Zowel op Utopia als op het Wagejot worden dagelijks enkele honderen vogels waargenomen en de aantallen groeien dagelijks. Ook worden er steeds meer kleurringen afgelezen. Hoe leuk het kan zijn om kleurringen af te lezen bleek deze week maar weer. Mardik Leopold zag 30 maart bij het Wagejot een Grote Stern met een witte kleurring met code G06. Deze Stern blijkt op 17 december 2011 te zijn geringd op het Strand in Gambia. Op 30 juni 2012 werd de vogel weer gezien in het Ottersaat (bij Oudeschild). Dit is op 4.843 km afstand van de ringplek. Knap he. Nog leuker is dat deze zelfde vogel de winter erop (2012/2013) weer in Gambia werd gezien en in de zomer van 2013 weer in het Ottersaat werd gezien. Ook het jaar erop was de vogel weer terug en in de zomer 2015 werd de vogel voor het eerst in het Wagejot en in Utopia gezien. Ook in 2016 werd de vogel weer in het Wagejot gezien en nu in het vroege voorjaar dus weer. Ieder winter is de vogel gezien in Gambia. Jaarlijks vliegt deze Grote Stern dus bijna 5.000 km heen en terug tussen winter en zomerverblijf. Ziet u ook een kleurring, noteer dan de kleur, code, datum en lokatie. U kunt uw waarneming kwijt op www.waarneming.nl of via de mail aan het Vogelinformatiecentrum. 

28 maart 2017

De Grote Sterns zijn er, de gehele dag kan je het karakteristieke geluid alweer horen. Soms gaan ze ook al voor de webcam zitten. Nog even en dan zijn ook de grote aantallen er weer. In het gebied Wagejot (enkele km zuidelijker) zit de gehele dag al een groep van meer dan 100 exemplaren en hun aantal groeit snel. Ik verwacht dat ook rondom de webcam snel de eerste zich zullen vestigen. In het begin zijn Grote Sterns altijd erg afwachtend. Het lijkt er wel op dat ze eerst even afwachten waar al die Kokmeeuwen gaan zitten. Uiteindelijk hebben ze die hard nodig om de kolonie te beschermen. Grote Sterns zijn er wel in grote aantallen maar echt beschermen doen ze niet. Kokmeeuwen houden indringers wel op afstand, naast veel kabaal kunnen die ook nog fanatiek aanvallen, iets wat Grote Sterns eigenlijk nauwelijks doen.

22 maart 2017

De afgelopen dagen waren er een paar storingen. Uit onderzoek bleek dat muizen aan de kabel naar de antenne geknaagd hadden. De kabel is vandaag vervangen en er is weer zuiver beeld. Precies op tijd want de eerste Grote Sterns zijn al gezien. 

8 maart 2017

De webcam is vanaf vandaag weer online, ondanks dat de eerste Grote Stern afgelopen zaterdag al wel op Texel werd gezien worden ze komende twee weken nog niet voor de camera verwacht. Maar je weet maar nooit. De eerste komen nu zo'n beetje aan langs de Nederlandse kust. Dagelijks worden het er een paar meer. De massa is onderweg tussen het overwinteringsgebied van zuid en west Afrika en de broedgebieden rondom de Noordzee. 

Maar het is wel leuk om te kijken, geregeld komen er Smienten en Wintertalingen voorbij die even rusten of lopen te foerageren. Ook de Scholeksters zijn alweer druk in de weer voor de camera. 

Mocht u u iets leuks zien, laat het ons weten. 

 

Aanvullende sponsors van de webcam Utopia:

Wilt u ook een bijdrage leveren voor deze webcam, neem dan contact op met het Vogelinformatiecentrum. 

 

SPONSORS

Terug naar het overzicht

MEER FILMS: NATUURNIEUWS