Webcam Utopia


Natuurgebied Utopia

Voor het derde jaar staat er in het gebied Utopia een webcam van het Vogelinformatiecentrum. De webcam staat midden op één van de schelpeneilanden waar jaarlijks de kolonie met Grote Sterns terugkeert. Ook in 2017 hopen we dat de Grote Sterns hier weer gaan broeden. Via deze webcam kunt u ook thuis genieten van deze prachtige vogels (en de vele andere vogelsoorten die in Utopia verblijven). Via deze webcam wordt ook het gedrag en dan met name het voedselaanbod van deze Grote Sterns gevolgd. Dit gebeurt door onderzoekers van Wageningen Marine Research (voorheen Imares). Ziet u via deze webcam nu iets opmerkelijks, of ziet u een vogel met een kleurring, probeer deze dan af te lezen, maak een screenshot en stuur de gegevens door naar ons. Hiermee helpt u de kennis over de vogels vergroten. 

Scroll naar beneden voor het laatste nieuws en de laatste blogs over de Grote Sterns. Veel kijkplezier.

 

De webcam Utopia wordt dit jaar mogelijk gemaakt door:

logo wageningen marine research                              

Laatste nieuws uit de Kolonie Grote Sterns

28 maart 2017

De Grote Sterns zijn er, de gehele dag kan je het karakteristieke geluid alweer horen. Soms gaan ze ook al voor de webcam zitten. Nog even en dan zijn ook de grote aantallen er weer. In het gebied Wagejot (enkele km zuidelijker) zit de gehele dag al een groep van meer dan 100 exemplaren en hun aantal groeit snel. Ik verwacht dat ook rondom de webcam snel de eerste zich zullen vestigen. In het begin zijn Grote Sterns altijd erg afwachtend. Het lijkt er wel op dat ze eerst even afwachten waar al die Kokmeeuwen gaan zitten. Uiteindelijk hebben ze die hard nodig om de kolonie te beschermen. Grote Sterns zijn er wel in grote aantallen maar echt beschermen doen ze niet. Kokmeeuwen houden indringers wel op afstand, naast veel kabaal kunnen die ook nog fanatiek aanvallen, iets wat Grote Sterns eigenlijk nauwelijks doen.

22 maart 2017

De afgelopen dagen waren er een paar storingen. Uit onderzoek bleek dat muizen aan de kabel naar de antenne geknaagd hadden. De kabel is vandaag vervangen en er is weer zuiver beeld. Precies op tijd want de eerste Grote Sterns zijn al gezien. 

8 maart 2017

De webcam is vanaf vandaag weer online, ondanks dat de eerste Grote Stern afgelopen zaterdag al wel op Texel werd gezien worden ze komende twee weken nog niet voor de camera verwacht. Maar je weet maar nooit. De eerste komen nu zo'n beetje aan langs de Nederlandse kust. Dagelijks worden het er een paar meer. De massa is onderweg tussen het overwinteringsgebied van zuid en west Afrika en de broedgebieden rondom de Noordzee. 

Maar het is wel leuk om te kijken, geregeld komen er Smienten en Wintertalingen voorbij die even rusten of lopen te foerageren. Ook de Scholeksters zijn alweer druk in de weer voor de camera. 

Mocht u u iets leuks zien, laat het ons weten. 

 

Aanvullende sponsors van de webcam Utopia:

Wilt u ook een bijdrage leveren voor deze webcam, neem dan contact op met het Vogelinformatiecentrum. 

 

SPONSORS

Terug naar het overzicht

MEER FILMS: NATUURNIEUWS