GEBIEDEN VAN DE WADDEN

Op deze pagina's treft u verschillende films van de mooiste natuurgebieden op Texel aan. Met behulp van de zoekmachine kunt u eenvoudig naar verschillende gebieden zoeken. Mocht u vragen hebben neem dan contact opWaal en Burg

Waal en Burg

Het natuurgebied Waal en Burg ligt centraal op Texel en is één groot en aaneengesloten graslandgebied met oude kreken en rietoevers. Ooit was dit gebied Waddenzee. In de polder Waal en Burg liggen de oudste bezittingen van Natuurmonumenten. Momenteel is het gebied circa 500 hectare groot en zo goed als geheel in bezit en in beheer van Natuurmonumenten.

Lees meer >>

Utopia

Utopia

Aan de oostkant van Texel, tussen Oudeschild en de Cocksdorp, waant u zich echt op een vogelboulevard. Zowel binnendijks als buitendijks vindt u daar vele vogelrijke gebieden die allemaal gelegen zijn langs de weg of langs het fietspad. Utopia is het grootste en nieuwste natuurgebied wat daar in beheer van Natuurmonumenten is. Utopia is in de winter van 2009 en 2010 aangelegd en is ruim 28 hectare groot.

Lees meer >>

Bollenkamer

Bollenkamer en het Grote Vlak

Direct ten zuiden van de Dennen ligt een prachtig ouder duingebied, de Bollenkamer genoemd. Ten westen van de Bollenkamer ligt nog een oud duinmeer, het Grote Vlak. Dit gehele gebied is in beheer bij Staatsbosbeheer en vormt onderdeel van het Nationaal Park duinen van Texel. Ook hier kunt u het gehele jaar diverse wandelingen maken. In het broedseizoen zijn bepaalde routes dicht, maar op de andere paden kunt u heerlijk wandelen en genieten van de vele vogel en plantensoorten die hier voorkomen.

Lees meer >>

De Schorren

De Schorren

De Schorren en de Vlakte van Kerke is meer dan 5000 hectare groot en daarmee het grootste natuurgebied van Texel. De Schorren liggen geheel buitendijks en komen met normaal hoog water niet meer onder water te staan, echter met springtijd kunnen de Schorren nog geheel onder water lopen. Daarom groeien er op de Schorren ook hele zeldzame planten die afhankelijk zijn van periodieke overstromingen.

Lees meer >>

Mokbaai

De Mokbaai, Geulplas en Horsmeertjes

Deze gebieden vormen samen met de Hors de meest zuidelijke punt van Texel. Als onderdeel van het Nationaal Park Duinen van Texel, en in beheer bij Staatsbosbeheer, is dit één van de meest gevarieerde wandelgebieden. Je kunt hier wandelen door een zeer afwisselend duinlandschap met een aantal grotere duinmeren. Door deze afwisseling kun je hier veel verschillende vogelsoorten waarnemen.

Lees meer >>